Lumina de la Sfântul Mormânt – două considerații

În timpul slujbei vecerniei din Sâmbăta Mare deasupra Sfântului Mormânt se aprinde Sfânta Lumină. Fenomenul este menționat încă din secolul al IV-lea. De-a lungul istoriei mulți oameni s-au convertit la Ortodoxie participând la acest miracol al coborârii luminii la Sfântul Mormânt.

Evenimentul se petrece diferit în fiecare an și este adeseori descris ca un foc ce se pogoară de sus. Lumina pascală nu arde în primele minute iar cronicile menționează că de-a lungul istoriei această perioadă ”atermică” era mai mare, odată cu trecerea anilor însă intervalul de timp s-a micșorat la câteva minute.

Din discuțiile personale avute cu persoane ce au participat în ani diferiți la eveniment am conturat două considerații.

În primul rând mormântul este controlat succesiv de către autorități și sigilat cu 12 ore înainte. Mormântul se desigilează în timpul vecerniei și doar Patriarhul Ierusalimului intră după ce în prealabil este percheziționat. La un moment dat Sfânta Lumina este adusă din altar de către Patriarh și oamenii iau lumină de la lumânările acestuia.

Se întâmplă însă  (și nu este caz izolat) ca la diferite persoane lumânările să se aprindă pur și simplu singure. Este vorba de persoane la care nu te-ai aștepta, bătrânele ce își doreau să ia lumină de la Patriarh și au descoperit cum li se aprind singure lumânările. S-a întâmplat chiar la balcon, la o distanță considerabilă de zona de unde se răspândește Sfânta Lumină în biserică.

Ateii livrează ca explicație știițifică a acestui eveniment teoria cu fosforul alb dar aceasta nu se verifică. Fosforul alb este într-adevăr inflamabil și se aprinde singur în contact cu oxigenul. Dar nu au fost detectate vreodată urme de fosfor alb pe lumânările folosite la această ceremonie. Pe de altă parte persoanele care vin să participe la vecernia din Sâmbăta Mare sunt acolo cu câteva ore bune înainte de eveniment, uneori cu o zi înainte. Nu s-a întâmplat ca aceste lumânări să se aprindă singure înainte de ieșirea Patriarhului cu Sfânta Lumină. De aceea consider că este o falsă explicație, exact acel”wishful thinking” pe care îl reproșează creștinilor.

În al doilea rând există o mărturie din 1926 a monahului Mitrofan din Pont care s-a ascuns în cupola mormântului. Acesta povestește cum ”o Lumină al­băstruie a umplut tot sfinţitul loc al dătătorului de viaţă Mormânt”. Acum vreo zece ani o persoană apropiată a participat la această slujbă. M-a frapat exact descrierea unor firicele de lumină albăstruie pe care le-a văzut la un moment dat coborând de sus, pe coloane. Culmea este că persoana în cauză era un funcționar bancar.

Aceasta modalitate descensională de venire se potrivește cu descrierea unui eveniment din 1580. Mai mulță armeni bogați au plătit otomanilor care cuceriseră Ierusalimul să oficieze armenii slujba din Sâmbăta Mare. Patriarhul Ierusalimului a rămas astfel în afara bisericii împreună cu credincioșii. Sfânta Lumină a despicat o coloană de marmura, exis­tentă și în prezent, de unde toți au aprins lu­mânările. Muezinul Tounom a văzut mi­nu­nea și a mărturisit dorința sa de a se boteza creștin ortodox. A fost ucis pe loc de ceilalți musulmani, fiind astăzi pomenit în calendarul ortodox ca sfânt mucenic.

+++

Și în acest an Lumina s-a pogorât la Ierusalim. Sper să am bucuria să particip într-un an la slujba din Biserica Sfântului Mormânt și sper să uit de existența aparatului foto. La Ierusalim sau în altă parte cred că inima sinceră este cea care poate recepționa cel mai mult.

Hristos a înviat!

(Publicat pe blogul Averea Bisericii în data de 11 aprilie 2015)

Lasă un răspuns