Cărți interzise părinților: “Dacă vrei ca părinții să îți cumpere ceva, spune ca e pentru școală”

Gazeta Sporturilor a inițiat o serie de cărți „interzise părinților”, suplimente pentru revistă, cea mai nouă fiind seria celor 75 de sfaturi de supraviețuire în școală, în tabără sau de organizare a zilei de naștere.

Am fost sesizați de părinți și profesori în legătură cu pericolul unor „sfaturi” care lovesc în autoritatea parentală și sunt practic anti-educaționale.

„La insistențele fetiței mele i-am cumparat cartea apărută marți, intitulată “75 de sfaturi pentru a supraviețui la școală”. Înainte să i-o dau am răsfoit-o și când am înțeles ce efecte grave poatre avea asupra comportamentului ei m-am simțit de-a dreptul revoltată că astfel de cărți ajung să fie tipărite și promovate.

Vă scriu din spirit de solidaritate cu rugămintea să fiți atenți la ce îi lăsați pe cei mici să citească și poate să îi avertizați și pe alți părinți și învățători. Mai jos sunt câteva citate. Nu sunt scoase din vreun context care ar avea un mesaj diferit, dimpotrivă, sunt urmate de argumente foarte „convingătoare” de-a lungul întregii cărți. Nu este nimic amuzant…

-> “Dacă vrei ca părinții să îți cumpere ceva, spune că e pentru școală. Părinții sunt destul de proști și cred orice.” (sfatul 8/pg. 37)

->  “Dacă ai mare nevoie de ceva, iar ei nu îți cumpără, improvizează! A împrumuta nu e același lucru cu a fura (mai ales dacă te prinde)… Corectorul l-am șutit de la mama, chiar dacă a descoperit că îi lipsește, încă nu știe că e la mine, așa că îl tot caută… Sunt sigură că o să renunțe și o să-și cumpere unul nou” (sfatul 35/pg 119)

-> “M-am gândit să-i trag una tare de tot dar mi-am adus aminte cum data trecută a țipat super tare. Mai bine să nu-i lovești pe frații tăi dacă crezi că s-ar putea sa te audă părinții, e de preferat să mai aștepți un pic, când n-o să fie ai tăi acasă.” (sfatul 41/pg139)

->  “Dacă vrei să te răzbuni scrie în Death Note! un carnetel supranatural cu care poți să omori o persoană dacă îi scrii numele înăuntru în timp ce îi vizualizezi fața. Să fii atent ca prenumele să fie corecte […]. Poți să alegi data la care o să moară […] persoana o să moară din cauza unui atac de cord” (sfatul 58 si 59/pg 190)
etc.

Profesorii de la un after-school din București au fost oripilați și s-a luat decizia de a se interzice copiilor să vină cu orice carte/revistă de acasă, fiind greu de controlat calitatea tuturor materialelor.

Un alt părinte crede că „această serie de carți ar trebui scoasă de pe piață cât mai curând posibil. Este  „interzisă” părinților cu un anumit scop: este departe de a fi o carte educativă, copiii sunt încurajați să mintă , să se răzbune , să se lovească , ba chiar să omoare. Nu se regaseste nimic amuzant în aceste sfaturi , este o „creație” ce poate avea repercusiuni grave asupra comportamentului copiilor noștri.”

Leave a Reply