O întâlnire a părinților de homeschooleri din București

Sâmbătă 25 februarie, pe o ploaie teribil de descurajantă, am purces spre Crângași, la o întâlnire a părinților cu copii „educați acasă”. Adresa a fost exactă, gps-ul mai puțin. M-am rotit ce m-am rotit abandonat de GoogleMap pe malul lacului Ciurel încă înghețat și am fost salvat de afișele inspirate cu săgeți puse de organizatori la intersecții. Zona este admirabil de întortocheată, se poate organiza un concurs performant de orientare cu busola…

Am fost în jur de 20 de părinți, unii dintre noi venind și cu copiii. Inițiatoare și gazdă admirabilă a fost Gloria Montgomery, mămica unei fetițe de 12 ani ce a descoperit homeschooling-ul în Statele Unite, în timp ce locuia în Ilinois.

Ce s-a întâmplat: am răsfoit diferitele materiale și curriculum-uri aduse de părinți, Gloria a făcut prezentarea cărții „101 Top Picks for Homeschool Curriculum” de Cathy Duffy referindu-se la elementele ce intervin în alegerea unui curriculum (stilul de învățare al copilului, stilul de predare al părintelui, metode de hs), am dezbătut problemele clasice – acreditarea școlii, studiile superioare, relația cu M.E.C., copiii au avut parte de o cameră de jocuri și jucării dar au mișunat și printre picioarele noastre. Întâlnirea a fost mai mult decât binevenită și sper să avem cât mai des astfel de evenimente.

Epilog în idei:

Fă un program dar fii flexibil!

Pune bazele unui Co -Op în zona ta! Un Co – Op este un centru unde fiecare părinte își aduce aportul educațional (atenție, nu este un loc unde să îți lași copilul).

Nu trebuie să ai studii superioare ca să ai succes cu copiii tăi în homeschooling! Un curriculum bine ales și un părinte motivat sunt suficiente (cazul unui părinte tehnician cu trei copii intrați pe primele locuri în învățământul superior).

Nu forța lucrurile! Mai bine mai târziu decât mai devreme!

Un copil sub șase ani NU TREBUIE să aibă educație structurată!

Învățatul „singur” începe în medie de la clasa a IV-a.

Între șase și opt ani citește împreună cu copilul tău cărțile importante ale copilăriei. Real books, nu repovestiri!

Nu te fixa la un curriculum ci adaptează-te ajutat de feed-back-ul primit din partea copilului!

Toate pânzele sus!

Leave a Reply