Scoala din Finlanda - antipod.ro

Școala din Finlanda – 7 principii

Școala din Finlanda este în topul educației mondiale. Cum a reușit o țară cu 5 milioane de locuitori această performanță?

 

Ce a dat notabil Finlanda? Primul meu telefon a fost un un Nokia 5110, made in Finland. Au trei premii Nobel, ceea ce raportat la populația lor este enorm. Un nume în turism, corectitudine, corupție neglijabilă. Șantierele lor navale construiesc cele mai mari vase de croazieră. Toate acestea într-o țară cu populația = 2 X București.

Un cunoscut se plângea de nepoțel că nu ,,rupe” la mate culegerile și se apropie treapta. Ca să intre la liceu în big-five Bucharest va face meditații. Fiind curios, am aflat despre copil că dacă ar fi lăsat în pace, ar citi biblioteci întregi. Execelează de asemenea și în sport.

În Finlanda copilul are posibilitatea să își dezvolte interesul. Iar faptul că primul test standardizat este dat de către elevi la 16 ani nu înseamnă că aceștia nu sunt evaluați de către profesori. Avantajul este că nu îi trimit la meditații pe cei ce nu fac față exigențelor.

Ne gândim că într-o asemenea școală este afectat principiul concurenței. Concurența modifică radical caracterul în formare al copiilor, părerea mea. De fapt ea umple un gol. Copilul cred că nu trebuie să fie învățat să fie primul cât să se depășească pe sine însuși, să găsească sensuri profunde, personale, în ceea ce face.

Lasă un răspuns